Blackberry users, READ THIS!

Sunday, August 14, 2011 Pojiegraphy Journal 4 Comments

Memang tidak dapat dinafikan sebagai pengguna Blackberry, memang ada banyak masalah yang bakal anda alami. Juga, disebalik kecanggihan dan kesenangan yang dimiliki, kita juga akan menghidap beberapa 'Penyakit'. Sebagai contoh :


1. Keypad handphone akan jadi Non-Functional. Kadangkala sesuatu conversation terganggu apabila salah satu butang tidak berfungsi. Lagi parah apabila keypad qwerty menjadi ala-ala keypad touch screen, terlupa untuk mengunci butang tersebut, sumbat handphone dalam poket tak lama kemudian kedengaran bunyi anak-anak "Hello! Hello!" Oh tidak! Rupanya aku terbuat panggilan secara tidak sengaja.


2. Handphone menjadi 'hang'. Segala aplikasi yang ingin kita run menjadi lembab. Sangat Lembs!


3. File or contact lists corrupted. Perkara ini memang sangat tidak bernasib baik kerana sering dimaki oleh pengguna-pengguna blackberry.


dan macam-macam lagi.


Jangan risau, aku mempunyai serba sedikit tips untuk menjaga blackberry korang.
(idea untuk menulis entri ini setelah menerima broadcast message melalui blackberry messenger)

BB tips 1. Usahakan tiap 2-3 hari sekali, unplug bateri handphone anda dan biarkan selama 1 atau 2 minit. Ini berfungsi untuk membuang dan menghapus file-file yang tidak terpakai akibat proses korang berchatting melalui Whatsapp, Blackberry Messenger dan sebagainya mahupun browsing.


BB tips 2. Lakukan secara rutin Clear Log Event dengan cara menekan butang ALT + L G L G. Kejap lagi akan muncul result log dekat skrin dan tekan logo menu (logo blackberry) - pilih Clear Log.


BB tips 3. Must to do this for almost setiap hari, Cleaning Memory. Caranya ialah pilih Options - Security Options - Cleaning Memory dan tekan menu (logo blackberry) dan seterusnya pilih Clean Now.


BB tips 4. Tiap 2-3 hari sekali, lakukan Host Routing Table. Cara untuk lakukan perkara ini ilaha dengan memilih Setting - Options - Advanced Options - pilih Host Routing Table - Tekan Menu (logo blackberry) dan pilih Register Now.


BB tips 5. Setelah selesai dengan BB tips 4, lakukan juga setiap 2 - 3 hari sekali Diagnostic Test, ini sangat penting sebab inilah bukti sama ada blackberry kita berfungsi dengan operator secara baik, mahupun Pin, dan juga Email. Cara untuk melakukan ini ialah dengan memilih Setting - Options - Mobile Network setelah itu tekan Menu (logo blackberry) dan pilih Diagnostic Test dan seterusnya tekan lagi Menu (logo blackberry) - pilih Run dan biarkan sampai proses berjalan sehingga Complete. Sekiranya proses NO(GAGAL), teruskan lagi proses tersebut sehingga YES(LULUS).

Enough with #BB tips
Cubalah, perkara diatas serba sedikit dapat bantu untuk mengubati blackberry korang.


Lagi-lagi pengguna seperti aku ni, yang sememangnya besama dengan Blackberry milik aku selama dua puluh empat jam. [berbbm, tweeting dan sebagainya]
Bukan kita saja yang perlukan, handphone juga memerlukan penjagaan yang rapi.

Cubalah, cubalah, cubalah! Goodluck.


4 comments:

  1. adeh...nak beli BB pun tak mampu.heheh

    ReplyDelete
  2. aku punya bb takde hang hang pun? hihi kalau hang aku pakai kau punya cara ni :) hebat

    ReplyDelete