Nak tau macam mana nak dapat gambar dan rupa yang menarik?

Tuesday, July 05, 2011 Pojiegraphy Journal 5 Comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera para pembaca sekalian.
Rasanya baru saja pagi tadi aku buat entri untuk blog ini kan? Tu pun curi-curi time masa nak buat progress dengan Madam Fariza. Fewh, Alhamdulillah. Tak juga ada perkataan "ReShoot" tu apabila aku menunjukkan hasil shot yang aku dapat. Okay, tutup cerita pagi tadi.

Krrrik, sebelum tu. Aku terpaksa memaksa diri aku untuk meminta maaf dekat korang. Aku tau aku bukanlah seorang yang berdisiplin. Sebenarnya, cerita ini merupakan cerita yang patut aku lakarkan dalam blog aku ni pada bulan bulan lepas. Agaknya lah. But still, cerita yang ni susah untuk basih. So, janganlah korang risau. Sebenarnya aku ada something menarik untuk share korang ni. Apa dia? Nothing much. Yang penting ada kaitan dengan photography ... sikit-sikit. Tahu benda ni tidak la penting mana untuk korang, but still korang dapat juga input sedikit demi sedikit. :)

Apa kena dengan tajuk di atas? Cubalah untuk fikir fikirkan dan cuba untuk mencari jawapan disebalik tajuk entri ni. Jeng Jeng Jeng.




Perkara wajib, seorang penulis perlulah mendedahkan dirinya dalam blog milik sendiri. Untuk apa? Bukan untuk menglemerkan diri, just untuk bagi korang lepas rindu. Benci aku sebab statement ni? Sebat dan Baling la aku dengan batu. *LARI.......*



Lagi satu .... hope korang janganlah menyampah dulu. Sebab ada banyak lagi bila anda scroll ke bawah.



Gambar bersama dengan Izz dan salah seorang level mate masa dulu.



WOOOOOT WOOOOOT!



Oh, perkenalkan. Kawan segedik aku. Mek @ Penjual Jamu yang berjaya. Mulutnya sangat petah berbicara. (Cewah, macam baru first time aku tunjuk gambar dia dalam aku ni kan. HAHA)



Mek bersama dengan Putra Taiga, Taiko Photography.



Wada and Nana.



Izz with Megan.



Lokasi nampak macam dekat hutan, padahal cuma dekat bawah salah satu blok kolej dekat kampus. Nampak tak permainannya?



TIDAK LUPA!
Pelakon Wanita Baru Popular/Paling Cantik
Skolu, sejak menjak duduk luar ni. Dah sombong bagai nak rakk dia ni.
PERGH! Kau ingat tu skolu.



Again, dengan budak budak level. Izz dan Pali.



Fuhyo, terasa macam tengah shooting untuk gambar dalam majalah/surat khabar pulak. Surat Khabar? Pun Boleh LAH!



Skolu & Idzni



Nampak macam kelakar kan gambar ni? But still, nampak sangat menarik.



Para pembaca .... Korang taknak tahu ke sebab apa dan mengapa title entri aku tu pelik semacam, macam susah nak dikaitkan dengan gambar-gambar dan cerita dalam blog ni.
Haaaa, nak habaq sikit ni. Cara nak dapat gambar yang menarik serta sekali gus rupa pun nampak agak menarik ialah dengan menggunakan ....

sebiji SPEEDLIGHT.
Kurang fasih atau lansung tak tahu apa apa pasal photography? Speedlight ini merupakan salah satu komponen yang sangat penting dalam photography. Selain daripada internal flash yang dihasilkan melalui DSLR korang tu, ada lagi sumber lighting yang mungkin boleh bagi shot korang nampak sangat marvelous. Lagi-lagi kalau korang kreatif dalam mengawal sudut pengcahayaan tu.

Haaa, apa yang buat gambar di atas tu menarik ialah disebabkan Spedlight la.

NAK BUKTI?
Cubalah bezakan gambar korang.
SELAMAT MENCUBA YA KAWAN-KAWAN.


Regards, Pojiegraphy

5 comments:

  1. Memang cantik gambo2 tu
    speedlight tu kena pakai trigger jer bro?
    tq for the info kalau rajin perbanyakkan tip photography... :)

    ReplyDelete
  2. pojie

    i wish

    i wish

    i wish

    i wish upon d star jelah

    ReplyDelete
  3. yeah.. gud2 .. improve lagi.. cuba softkan shadow.. dan pelbagai kan lagi cls :) try plus dgn toning :)

    ReplyDelete