Penang (Part One)

Monday, June 20, 2011 Pojiegraphy Journal 7 Comments

Berjumpa lagi .....


Hello readers! Fuh, agak lama tak update blog ni. (Lamanya dah rasa macam hampir 3 bulan lebih tak update) Tak banyak sangat pun nak melalut ke laut, nanti korang pulak pening entah ke mana baca post aku ni. Well, just nak bercerita dan berkongsi serba sedikit. Tentang apa? Oh... kejap. Nak cek apa yang ada dalam buku nota yang bertajuk "List to do". Finally, jumpa juga. Antara point dalam buku itu ialah untuk menulis sesuatu tentang laut, pulau dan sebagainya dalam blog ini. Agaknya apa eh? For sure, P to the G its PENANG! Experiencing Penang for just 3 days and 2 nights was so awesome, triple awesome!Perjalanan yang mengambil hampir 5 jam itu agak memenatkan tapi tetap seronok apabila kita dapat melihat keindahan hijaunya alam semula jadi dekat sekeliling sepanjang perjalanan. Agak best. Trip juga disertai oleh hafiz dan faizal.


Sampai dekat destinasi dalam pukul 4 and rest sekejap. Sangat lama dok dalam kete, punggung pun dah keremph (cramp). Macam biasalah, bangun je terus mencari sesuatu untuk mengisi perut ni. haaaa, kau! Terkial-kial mencari mana nak melantak. Cari punya cari, fikir punya fikir last-last tercapai juga keputusan untuk makan dekat tempat yang agak terkenal di penang tu. Ape lagi kalau bukan Nasi Kandar Beratur. Tak tahu apa itu? You should go, better and must go! Baru anda tahu mengapa ianya bernama 'Nasi Kandar Beratur' dan mengapa ianya agak terkenal dekat Penang. That time kitaorang pergi pukul 9 malam kot, kedai makan itu buka pukul sepuluh ya. Tapi.... pukul 9.30 pun dah ada yang beratur. Tak percaya? Nak bukti?

Tengok gambar dekat bawah ni...



masa dengan rasminya pada waktu tersebut ialah pukul 9.46pm. Tapi tengoklah orang yang beratur, dan untuk pengetahuan para pembaca... Jurugambar bukanlah orang terakhir yang sedang beratur ni. So, cuba bayangkan.


See, pukul 10 malam. 10 MALAM.


Inilah nasi yang membuatkan orang ramai sanggup beratuq. Yang ini merupakan kali pertama, so macam tak ada rasa apa-apa la. But when it comes to a second time, pasti nak lagi!

After the dinner, round round la kawasan penang waktu malam and and... 1 word can describe about what i've felt. AWESOME! Best, dengar bangunan yang dihias dengan pelbagai jenis warna dan bentuk lampu... memang best la.


and.... dah penat? Ayuh lepak jom!

Sampai bilik dalam pukul nak dekat 1pagi. So nothing much, teros terbongkang tido tak ingat dunia. Bangun esok paginya, memang dalam kepala dah plan nak mandi dekat laut.. since laut tu bersebelahan je dengan tempat kitaorg stay.. Memang dekat, malam malam boleh dengan bunyi ombak laut tu dari bilik. Nyaman je rasa.

and....


Hello! Good Morning Penang, beautiful Penang! Tenang je rasa kepala ni.


View daripada tempat kitaorang menapak dekat batu feringghi. Dah rasa macam dekat KK pula. dapat tengok banyak tumbuhan hijau and this is so awesome!

Hey, beach time! Come on guys!


its hafiz's footprints.


somewhere around the beach in the morning.


Oh hello! Nampak juga rupa penulis blog ni yang tak mandi pagi, bangun teros serbu pantai. Dah excited sangat, mana nak ingat apa-apa lagi.


again. Not so wide view of the beach.


Cuba nak feeling ala artis dok posing dekat pasir pantai, model pantai. Perhaps? HAHA


Yeap, its not too cold nor too hot!


Perhatian, jangan cuba untuk tenung gambar ni lama lama. Takut korang terjatuh pulak nanti tak nampak jalan.


pojiegraphy again w view of the beach


cuba teka apa benda ini. Painting macam ni bukan senang nak jumpa dekat pantai, AHAAA!

One thing lagi nak cerita pasal Penang ni. Kalau korang dah round-round banyak kali dekat area ni korang mesti akan perasaan yang bangunan dekat area tu sangatla cantik dan unik. Yang penting, tinggi-tinggi semuanya. Nothing much, ada jugak la sempat snap some of the buildings there.


Front of Gurney Shopping Mall. Kalau tak silap, sini la tempat Tsunami menyerang Penang pada masa dahulu.


For sure, pada waktu petang tempat ini mesti best dan sangat cantik. Gambar ini di ambil pada pukul 2 petang.


The buildings


Bangunan Makhamah P. Pinang


Yeah, Jalan Padang Kota Lama you all! HIKHIK




Again, gambar penulis blog sempat entreprem. Jangan marah ye para pembaca.
bak kata hafiz " Kau ni bukan nak amik gambar penang, banyak gambar diri je "


close and bottom view of the building.


Korang penat tak? Agak penat bukan?
Jom! makan tengahari.



After that, we had our lunch at chilis, Gurney Mall.



after had my meals. Jom update something dekat Twitter kejap!

Korang takde dalam list Twitter saya? Haaa, click link di bawah ini!




After that, again. Jalan-jalan tengok apa yang ada di kawasan penang ni. Tengoklah gambar di atas tu. Menarik bukan bangunannya? Maafkan si jurugambar kerana hanya mampu dan larat untuk shooting dari dalam kereta sahaja :)


Thats all? Oh tidak....
Ada lagi yang nak dikongsi. Cuma untuk entri ini, cukup la sampai disini.. Banyak sangat cerita dan gambar, nanti korang tak terlarat untuk baca dan tengok sampai habis.

Ada gambar yang anda teringin tengok tapi belum ada dalam entri ini?
Ada cerita atau tempat yang masih belum aku ceritakan?....
Jumpa lagi di entri seterusnya!

7 comments:

  1. muka pojie mcm azri af9 lah skit2 ! :D

    ReplyDelete
  2. apa2 pon gambar ko snap ttap mantain cun!!!!

    ReplyDelete
  3. fuh! jeles ok..letak gambar byk2 lg..suke tegnok.. =)

    ReplyDelete
  4. good story!! good picture!!
    wooot wooot! ^_^
    tbaek lah!

    ReplyDelete
  5. painting ape tu kat pasir? grrrrr pelik sgt! -_-

    ReplyDelete