Hello Malacca

Saturday, May 28, 2011 Pojiegraphy Journal 3 Comments

Hello Readers!
Nothing much for this entry. Taknak tulis panjang sangat, nanti korang bosan pulak. Memang bosan right? Its okay, this is just a very short but nice entry. Wah, mana tahu nice ni? *dia dah start dah* Last sem, one of my tasks was to shoot house of Malacca as much as i can. But not that much pun, just did a good try kot. So, sini boleh la share dekat orang yang belum lagi pernah datang ke Melaka.

For your information, kalau korang sedar la. Rumah rumah dekat Melaka ni ada style mereka tersendiri. I mean rumah rumah tradisional Melaka, but still. Rumah rumah Melaka masih lagi banyak dan still ada lagi dekat Melaka. Yelah, since sekarang ni zaman dh makin membatu, rumah pun batu je la dan style pun dah ala ala moden syle dah. Plus, rumah rumah dekat Melaka ni colourful, kalau korang sedarlah. Kalau yang belum dtg Melaka tu, nanti korang cuba tengok la. Kalau sedar atau tidak :]



Pembuka selera bagi entry ni. Bukan nak bagi korang berselera ke ape, just sebagai pembuka kata la kononnya bagi entry ni. Well, Greeting Readers out there!

Mesti korang terfikir dan tertanya-tanya kenapa pula aku buat entry yang berkaitan dengan Melaka kan? Biasalah, kejap lagi aku bakal menepekkan diri dekat sana kejap lagi dalam bahasa yang agak sopan " Bakal kembali ke melaka semula " Cukup sopan kan? ;]

Here's the photos yang sempat aku snap untuk tatapan korang, actually banyak lagi. But tak terlarat pulak nak upload. Nanti ada masa, aku akan share lagi ya :)



Nice right ruma dia? Petang petang lepak dekat luar, mesti best. Tapi bukan tengahari, nanti peluh menitik nitik pulak dah. hehehe



Pandangan lebih dekat



Tingkap bagi rumah Melaka. Tak ada beza pun, saje je nak share. :)



Ni yang paling menarik, biasanya rumah Melaka ni banyak sangat ada tangga macam ni. I mean mini tangga macam ni. Nice, memang terperasan la yang rumah-rumah Melaka ada tangga macam ni.



Another photo of tingkap



After that, lepak kejap. Pekena ABC dengan pisang goreng panas. Maaflah, tak sempat nak snap gambar before makan. Ni dah habis makan baru snap, nampak no tak gelojohnya tu. HAHAHA



again? Tengok la tangga dia tu



Tingkap lagi



Dan lagi



Finally, dapat juga entreprem dalam entry kali ni. Bukan senang nak entreprem kan? :D



One of place yang aku minat sangat sangat. Dekat tengah tengah bandar Melaka tu still ada area perkampungan Melaka, x ingat pula nama. Tapi memang best, korang memang boleh tengok macam macam jenis rumah Melak dekat sana.



Melaka Satu Malaysia ;]



Another picture tingkap



lagi tingkap, tapi percayalah ini bukan rumah betul. Yang ni cuma rumah mainan. ;]



Dalam pada rumah tu ada orang tinggal, but still dorang benarkan juga pelancong untuk masuk dan mengenali rumah Melaka.

After that, jumpa la sorang pakcik ni. Rumah dia mmg menarik. Semua tinggalan pada zaman dulu dia simpan

Wanna take a look?



Tengok la, bukan senang nak jumpa benda benda macam ni pada zaman sekarang.



Yang ini sudah pasti, boleh jumpa pun tapi dah diubahsuai



Fuh, tengok la telefon dorang. Antik bukan?



Tengok la tv tu, mesin taip dan pemain cakera tu. Old skul babe, mesin taip tu sempat juga aku merasa untuk guna and yeah, aku rasa sangat sangat bersyukur dapat guna Laptop pada zaman sekarang dimana kita boleh mengedit lagi apa yang tidak kena :)



Bilik dan katil pengantin



Sempat lagi posing depan cermin ala ala cermin ahli sihir. HAHA



Kalau korang nak tahu, actually tempat ni adalah memang betul tempat tinggal pakcik tu. Dia tidur, mandi dan makan di rumah ni. Tapi, nice. Dia still bagi kebenaran orang untuk ambil gambar dan tgk barang-barang dalam rumah dia.



Ni costume costume yang sempat beliau kumpul untuk dibuat sebagai koleksi



Bilik air dia. Nice right?

Hmmm, dah dapat dah feeling feeling untuk balik Melaka. Well, readers! kejap lagi aku dah nak berangkat balik ke Melaka. Mungkin ini last entry before aku balik Melaka but not to forget, aku akan sentiasa update blog dan buat entry untuk korang. Tapi for sure, tidaklah sekerap sebelum ni kan. Mungkin banyak cerita nak share, but masa tu tak bagi kebenaran. Yelah, pelajar berdedikasi la kate kan. Tapi tetap berjanji untuk update blog ini. ;)

To my friends dekat Melaka, can't wait to see you guys back. Mesti mulut tak berhenti la, ada je benda nak dicakapkan. HAHAHA



Goodbye Kota Kinabalu, Goodbye Shah Alam and Hello Malacca
"New semester, with new goals"

Regards, Pojiegraphy

3 comments:

  1. ades!

    cam nak g melaka sekarang jugak..

    hik3x

    ReplyDelete
  2. Itulah specialnya MELAKAAAA ;D

    ReplyDelete
  3. skali je penah dtg melaka...org melaka best, ari tuh kitorg g homestay, tuan rumah siap blanja makan ngan jalan2 kt bndar melaka... rse nk g lagi tp xde member nk join sama...hu3...

    ReplyDelete