5 things to do during LDR

Thursday, May 26, 2011 Pojiegraphy Journal 2 Comments






HELLO READERS!
During this entry, i'll be writing about the things you must do when you're having a LONG DISTANCE RELATIONSHIP. Whats with my entry title? LDR yeah its LONG DISTANCE RELATIONSHIP. Since nowadays, ramai remaja atau individu yang terpaksa menghadapi hubungan jarak jauh walaupun itu bukanlah mereka inginkan, tapi nak buat macam mana dah terpaksa. Ramai pihak yang sering membuat andaian bahawa hubungan seperti ini (hubungan jarak jauh) merupakan hubungan yang kosong dan tidak kekal lama. Siapa kata? Hubungan jarak jauh ni juga ada kepentingannya tersendiri sebagai contoh Peluang untuk berjumpa selalu sangat tipis? Yeah, memang menyedihkan. Tapi, dalam pada masa itu ada suatu benda yang anda tidak sedar. Yes, rasa rindu tu semakin lama semakin membuak buak. Yelah, nak dekat selalu je kan lama lama takda la rasa rindu sangat since dah hari hari berjumpa. Bukan? Ada lagi beberapa contoh lain .... mungkin kita boleh sambung yang tu pada sesi seterusnya..


Kepada individu yang berada dalam situasi berhubungan jarak jauh ni. Ape lagi?! Jom cuba ini, jangan cepat sangat putus asa tu.

First thing you should do is to ASK SOMETHING VERY IMPORTANT
Pada awalnya, bagi memastikan korang semua jelas tentang parameter hubungan yang sedang korang ada ni adalah dengan menentukan jenis perhubungan apa yang korang betul betul into. Adakah perhubungan yang serius? Adakah perhubungan yang hanya sekadar akan hidup apabila berjumpa sahaja? Which is mean, bila tak bersama then korang boleh menjalinkan hubungan dengan orang lain pada masa yang sama anda masih lagi bersama dengan dia. Kadangkala soalan seperti adalah sangat sukar, tapi sudah tentu ia boleh menyelamatkan keadaan sebelum terlambat. So, next? Semuanya terletak di tangan anda.

Second thing is DO THINGS TOGETHER
Anda seharusnya tentang sepenuhnya isu JARAK itu! Sebagai pasangan jarak jauh, adalah sangat penting untuk melakukan hal hal lain selain daripada sekadar membuat PANGGILAN TELEFON dan ianya membosankan pada jangka masa yang panjang. Sedar atau tidak? Bentuk lain dalam mengeratkan lagi hubungan atau interaksi adalah amat penting. Just think... people in short-distance relationships do not spend the majority of their time talking, but rather doing things with each other. Try to replicate this by finding things to do together such as watching a TV show or movie simultaneously. Don't you guys wanna have a try for this?

AVOID THE TEMPTATION TO BE CONTROLLING was the third thing.
Hmmmph, kenapa godaan itu perlu wujud dalam setiap perhubungan? Itu merupakan salah satu cubaan untuk membuktikan bahawa kita ni kuat semangat atau tidak. Almaklumlah, macam macam godaan yang boleh menimpa dekat diri anda. Bila dalam keadaan macam ni, rasa bebas dalam diri tu adalah sangat membuak buak. Nak buat apa, buatlah. Tiada siapa yang boleh halang anda. Jika diri anda kuat, maka kuatlah lagi perhubungan korang tu. Dah korang setuju untuk mengadakan hubungan jarak jauh, anda akan sentiasa bersama tanpa mengira jarak jauh. Be loyal, be faithful! You are going to have to trust each other completely if this relationship is going to work.


Next, you should AVOID JEALOUSY AND BE TRUSTING.
Semua sedia tahu bahawa CEMBURU dan DRAMA yang berlebihan merupakan racun yang sangat berbisa pada setiap hubungan yang dijalinkan. Pada awalnya, anda kenalah sedar kenyataan tentang hubungan jarak jauh ni. Jangan sesekali jatuh dalam perangkap dimana anda sentiasa berkali kali menanyakan soalan seperti "Nak pergi mana tu?" "Dengan siapa?" "Kawan yang mana satu?" apabila dia dah bagitau korang yang dia nak keluar. BAHAYA! Percaya pada diri dan dia, itu adalah lebih baik. Just because you are in a LDR, you lives won't pause. Cemburu itu perlu dalam sesuatu perhubungan, tapi jangan pula cemburu tu menguasai diri korang. Ingat tu.


Last is to BE POSITIVE
Penumpuan sepenuhnya kearah aspek positif tanpa melibatkan aspek negatif adalah sangat penting untuk menjaga hubungan ini. Berada berjauhan daripada kekasih anda adalah bukanlah berita buruk semata-mata. Dengan jarangnya anda berjumpa dengan dia, mungkin korang boleh menumpukan sepenuhnya kepada diri anda, aspek pemakaian dan sebagainya. Yang penting, anda juga boleh focus dengan kerjaya anda sepenuhnya. Nanti senanglah nak tanggung keluarga sendiri. Remember, As long as you see the long distance relationship as a temporary state, you will keep your chin up and transmit that feeling of security and happiness to your partner too.

Pelik pulak eh tiba tiba nak post pasal hubungan jarak jauh. Memang pernah ada pengalaman dalam kes ni, tapi aku gagal. So, why not try to bagi korang sedikit tips untuk jaga hubungan seperti ini since aku dah dapat trace apa silap aku sebelum ini. Hope korang dapatlah serba sedikit daripada entri ini.


Eh, apa kena dengan cincin ni? ADALAH.... :)

REMEMBER
"Long distance dating is all about a balanced relationship between partners; a relationship built on strong foundations of trust, understanding and determination to make it work. The two partners should be reasonable about their expectations and willing to cooperate so that this relationship can lead to a happy ending. If these parameters are taken care of, you have nothing to worry about"

GOOD LUCK!
Regards, Pojiegraphy.

2 comments:

  1. LDR ? aku dah try. And its really hard.

    ReplyDelete
  2. Thank you for sharing this...I would try it out with my boyfriend...huhu

    ReplyDelete