Pelbagai cerita yang dikongsi dalam SATU entri.

Wednesday, March 09, 2011 Pojiegraphy Journal 6 Comments

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua pembaca! Fuwah! Gila kentanglah. Korang semua dah ada banyak perubahan. Almaklumlah, sudah lama tidak update blog ini dah nampak macam pondok buruk dah. Apa khabar semua? Sihat? Harap semua sihat sihat sajalah. Jujurlah, aku memang rindu blog ini rasa macam sudah hampir setahun lebih tidak buka and update blog ini. Aku? So far, ok. kadang-kadang tak ok. Biasalah tu kan? Lumrah hidup mesti ada pahit manisnya. Sebelum itu, kini aku ingin mengumumkan bahawa tak lama lagi aku akan menamatkan semester dua ni. Fuh, tup tap tup tap. Tinggal beberapa minggu lagi kan? Tu haa, penangan assignment yang banyak sangat menyebabkan aku tidak sedar masa itu berjalan dengan laju. Disini aku nak inform dekat korang semua bahawa entri kali ini banyak ceritanya. Mohon maaf dipinta kerana terpaksa menulis cerita dalam satu entri, sama seperti gambar panoramic. Kita terpaksa merge at least 3 gambar kepada 1 keping gambar, tapi hasilnya sangat superb. Begitu juga dengan blog ini, bila banyak cerita digabungkan dalam 1 entri, mesti entri kali ini superb! ;)



/sekadar untuk memberi para pembaca mencuci mata mereka, dapatlah mereka bayangkan mukaku ketika membaca entri ini. HAHAHAHA/

So far, banyak benda yang aku dapat sepanjang berada dalam semester dua ni. Sudah pasti, dengan banyaknya aktiviti yang tak pernah nak berhenti-henti. Lagi satu, kerja kerja kursus, perghh! Alamatnya, memang tidur pada jam 4 atau 5 lah selalu. Dah nama kehidupan pelajar universiti bukan? Apa barang tidur pada jam 12 pagi kan? Yang penting, untuk sem ini banyak benda baru yang dipelajari. Dengan melukis yang sangat buruk pada sem lepas mendapat sedikit peningkatan pada sem ini. Boleh la tahan cantik, walaupun masih nampak buruk. HIKHIK. Kawan? Tetap ada, cuma mereka sudah banyak berubah. Biasalah tu, remaja akan berubah mengikut kadar hormonnya. Mungkin sem lepas mereka kurang matang, dan sem ini mereka muncul dengan sifat yang matang. Syabas kepada yang berjaya!


Oh! Sebelum itu, aku ingin mengucapkan selamat datang kepada Muhammad Adam Rifqi bin Ahmad Ikhwan ke keluarga Suhaili Ismail dan Justina bte Jamait! Adam ini merupakan anak kedua kepada abang pertama aku iaitu, Ahmad Ikhwan. Sorry, gambar belum bisa di pos lagi. Tak sempat nak melawat adam pada minggu lepas. Alahaiii. Tunggu dia dah pandai kelip-kelip mata, baru kita snap gambar dia. Okay kawan-kawan? Bercakap tentang budak-budak kecik. Tup tap tup tap, tengok si budak kecik Syamimi tu pun sudah besar. Macam-macam ragam yang dibuat oleh dia. Yang penting, kena pandai komunikasi dengan camera. Alahaiii!



/si budak kecik bernama syamimi/



/Inilah gambarnya bersama si budak kecik yang tak berapa nak kecik dah, Firhan./



/asal baru bangun je, rambut mesti macam ni/


Juga, kini Meng punya 4 ekor anak, jantina belum lagi bisa dikenal pasti.





/belum letak nama lagi. tapi yang sekor ni, lemak je banyak ish ish/



/madam meng/

Saja nak post gambar kucing, bagi hati korang semua sejuk dan tenang.(Kepada yang tidak takut dengan kucing)

Reshoot? Oh, yes. baru aku ingat. Terlupa nak inform. Baru-baru ini juga aku baru saja menjalankan sesi memburu gambar di sekitar Melaka ini. Daripada yang tak berapa nak tau jalan tu kepada agak terror dgn jalan-jalan selok-belok melaka ini. Yang penting, melaka penuh dengan lampu isyarat. Tak percaya? trylah datang melaka.
Aku dibantu oleh dua assistant yang bernama Hafiz dan Faiz. Tak pasal-pasal korang terpaksa jadi macam budak Photography. HAHAHA




Dengan assistant bernama Hafiz



Dengan assistant bernama Faez



/saja curi gambar mek masa dia tengah shooting/

Kali ini mungkin ada sedikit perubahan dari segi gambar ataupun quality, bukan cantik, tapi ada sedikit perubahan daripada sebelum ini bukan?

Architecture






Architecture HDR



Fine Art








Disebalik tabir gambar di atas. HAHA. Kesian skolu kena conteng badan. Takpe, tetap kekal dgn title pelakon wanita baru popular! Fuh

Landscape



Landscape HDR



Journalism



Yellow



Red



Blue


Green




/setelah penat shooting, jom kita pekena cendol. Pergh! Best! Cendol dekat banda hilir/

Halangan-halangan ataupun rintangan yang dihadapi sepanajang sesi memburu gambar itu : Kulit terbakar (terdedah dengan cahaya matahari), ada rantai asli dekat leher berbentuk V, perut lapar memanjang, rasa dahaga yang amat dan bermacam-macam lagi.

Masih nak masuk Photography? Best. Dapat jalan-jalan ke mana-mana sahaja yang anda suka, sambil tu dapat jugalah merakam memori tersebut dengan shot-shot yang menarik. Lepas ni, boleh edit, cuci then framekan pastu lekatlah dekat dinding rumah atau bilik. Ini pasti akan menceriakan lagi hidup anda. Cubalah! Amat mencabar, tapi yang pasti anda akan ingat ini sampai bila-bila. Kenangan kot!


Oh, sebelum ini aku dah cerita tentang salah satu subjek yang aku belajar dalam bidang photography ni? Dah dengar kan, tapi belum dapat information yang lebih detailkan? Subjek itu merupakan subjek DIGITAL IMAGING. Semuanya tentang Digital. Bagi subjek ini benda yang paling penting ialah Computer, Camera merupakan komponen kedua yang terpenting dalam subjek ini. Nak tahu apa yang aku belajar untuk subjek ni? Salah satunya ialah menjahanamkan atau mengubahsuai gambar digital (Manipulation). Ala, benda ni. Budak yang tak belajar apa-apa tentang photography atau media memang dah maklum apa itu 'Manipulation' kan? Semuanya melibatkan software-software editing seperti Adobe Photoshop, Photoscape dan lain-lain lagi. Untuk tugasan kali ini kami disuruh untuk mencari 20 keping gambar manipulasi dalam internet sebagai rujukan. Selepas print gambar-gambar tersebut pensyarah akan memilih satu gambar untuk kerja kursus kitaorang. Selepas itu, kitaorang di kena melukis dan develop gambar tersebut agar ianya kelihatan lain daripada yang asalnya. Kesemuanya 10 Sketches. Selesai itu, shooting dan editinglah!

Nak tengok hasil aku yang tak seberapa ni?
Amaran! Aku merupakan pelajar yang baru belajar eh. So, comment la. Kot-kot aku boleh improve the techniques or quality.

Original



Manipulated



Original



Manipulated



Original



Manipulated



Menarik bukan? Bukan gambar itu yang menarik, tapi subjek ini kan?
Jangan ingat ambil bidang photography ni asyik dengan camera sahaja. Editing itu juga perlu. Tapi seboleh-bolehnya, kurangkanlah editing ni. Banyakkanlah keaslian gambar :)

Weh, dengar sini. Aku tak percaya aku boleh buat pop up card! Tahu apa itu pop up card? Ala, ala-ala card birthday yang timbul something apabila kita buka card tersebut. Senang cerita, 3D. Nampak macam 3D. Susah memang susah nak buat, tapi bila ada usaha. Dapatlah juga aku buat untuk kerja kursus Visual Communication kalau anda ingat subjek ini adalah abang kepada subjek yang aku terpaksa nak lilit-lilit dawai sem lepas tu. Ingat lagi? Ala, camera dawai yang aku buat tu.

Nah aku nak bagi tengok dekat korang, nak share apa yang aku dah buat. :)



/gigih gunting menggunting. HAHA/


/Inilah resultnya. Tak percaya aku dapat hasilkan kerja seperti ini dan mendapat 100% markah untuk presentation. Alhamdulillah!/

Menarik bukan jalan kehidupan aku sebagai seorang pelajar Universiti? Mesti budak-budak baru habis SPM yang sedang menunggu result keluar, tak sabar-sabar nak masuk U bila melihat entri yang aku buat ni. Minta-mintalah! HAHAHA

Okaylah, rasanya itu sajalah yang aku mampu share dekat korang. Ini je la masa free yang aku ada, lepas ni nak baca nota. Esok ada test, nak mandi, makan then study. Oh hidup! Nanti ada masa lagi aku post entri untuk korang eh, kot-kotlah aku boleh share cara-cara atau tutorial nak buat photomanipulation. Mesti korang nak kan? Tunggu dan lihat!



Relationship? Ah, its hard and very difficult to mention or write something about it in this entry as you guys are in the very good mood after reading my entry. Its okay, just to share with you guys. Its end 2 October 2010 - 22 February 2011. Thanks for everything, hope soon u will fine someone much better than me. You will always be the part of my life. :)

Dengan itu, aku nekad untuk membotakkan kepala aku. Tak berapa nak botak la.
Ayuh tengok!



/HAHAHAHAHAHAHA/

See you guys soon!

p/s : Kepada semua penggemar perfume original daripada luar negara diluar sana (Kawasan Melaka), aku ada something untuk korang. Nantikan entri iklan seterusnya! Tunggu yah.

Regards, Pojiegraphy

6 comments:

  1. wow...its awsome post from u...keep it up oke..tata

    ReplyDelete
  2. Wah wah wah ! Nanti nak masuk UiTM Melaka ah camni . Hakhakhak

    ReplyDelete
  3. sibuk mr photography ni..apa2 pn.jaga kesihatan..mau minyak wangi???

    ReplyDelete
  4. go pojie!! photography is indeed a very interesting subject. :)

    ReplyDelete