List of my ARTWORK.

Monday, November 22, 2010 Pojiegraphy Journal 2 Comments

" People aren't perfect. They just got their own weaknesses. So am i. "
Kawan-kawan, para pembaca yang saya sanjungi, para keluarga, para saudara-mara, marilah lihat serba sedikit hasil karya yang kurang menarik daripada saya.
Kepada yang sedang membaca/melihat entry ini, ini adalah satu pertunjukan hasil gambar yang dihasilkan khas oleh tangan POJIEGRAPHY.
Siapa tu? Cuba search google, tulis POJIEGRAPHY. Hanya satu dalam dunia ini sahaja yang menggunakan nama glamour POJIEGRAPHY tu. ada sesiapa yang pandai-pandai nak curi? Tak apa la. Hak orang, tidak boleh larang cuma bisa maki-maki saja la.
:)
[gurau-gurau senda]

Shooting pertama :

Silhoutte Shoot.
Location : NusaRhu, Shah Alam

Evening Shooting
Location : Shah Alam's Highway.

Afternoon Shooting
Location : Shah Alam.

Afternoon Shooting
Location : View from the top of Sunway Pyramid.

Evening Shooting
Location : Somewhere at Shah Alam

Nampak tak? Korang mesti tertanya-tanya kenapa dan mengapa tajuk setiap gambar seperti begitu. bukan? Okay, ini merupakan antara salah satu latihan untuk kita membuat shooting dengan menentukan Warna dengan tempat yang sedang kita membuat shooting. Lihatlah warna di sekeliling anda dan tentukanlah warna yang sesuai. Ini merupakan teknik photography yang sangat basic dikenali sebagai Colour Temperature.

Nak tahu cara? (bagi yang baru saja menggunakan camera DSLR sahaja. Perhatian!)
pergi ke Setting > White Balance > Adjust colour yang sesuai.

sebenarnya setting ini akan muncul dalam bentuk histogram. Pilihlah warna yang diingini, Green, Blue, Magenta or Red. Macam-macam ada.

So, dah lihat hasil kerja saya kan? Kalau ada apa-apa kesalahan or apa-apa yang perlu dibetulkan, silalah jangan segan untuk drop by ek. :)

2 comments:

  1. nice la...ske tgk pic camnih..tp bile bab kucing xlawa dah..x ske..haha

    ReplyDelete
  2. Nur, nape tak suka tengok gambar bab kucing tu? HEHE.
    thanks btw.

    ReplyDelete