citarasaKU.

Thursday, January 29, 2009 Pojiegraphy Journal 1 Comments

disini aku nak share something tentang minat aku ni.
agak menarik la (bagi aku) x tau plak bg korang menarik ke x.terpulang lah.

Computer Programming
aku start minat dengan computer ni since aku kenal apa itu Friendster. tu pun kawan aku yang rekomen untuk sign up friendster tu. mcam biasa. awal2 kan xtau pape. just tekan2 keyboard & add2 orang. aku start sign up friendster time aku Form 1 . Walaupun umur aku x ckup untuk sign up Friendster, aku just letak umo aku 17 taun. so that dpt sign up. hm, disitu la aku dpt belajar bermain dengan html. membalas comment, kenal2 orang. Aku semakin ketagih dengan permainan berkaitan ngan komputer n internet time form 3. habis skola je, mesti lepak kat cc ngan membe2 aku. sampai x ingat masa. tiap2 weekend tu aku kuar ngan member aku.
sampai satu masa, ayah aku pasang internet d umah. huh! semua merosot. aku punye study tunggang langgang entah ke mana. tiap2 hari tido paling awal pon pkl 1. alah, standard la tu kan if orang tu da addicted gila ngan internet & computer ni. Internet di cut time form 3, sbb aku mmg x blaja langsung. Then, After PMR aku bru tau apa yang aku minat gila-gila. Iaitu benda berkaitan dengan computer & internet. Hmm, so aku pun cuba2 nasib masok ke Sekolah Menengah Teknik Shah Alam amek kos Pengaturcaraan Komputer. Bunyi agak interesting kan? mati2 aku fikir kos ni bole surf internet la, edit itu, edit ini lah. skalinye bukan tu je. Bg kos Computer ni, ada 2 subjek asas. 1. Programming & Development tools. subjek ni xda la susah sgt just simple n semua sure terrer. berkaitan dengan office tools, Html, macromedia directior. lebih senang ianya lebih kepada media grafik & laman web. Satu lagi , Fundamentals Of Programming, mcm biasa. kita kena bermain dengan code & mathematics. so siape yang lemah maths. Baik xyah amek. Aku pun sbnrnye lemah maths but ( not gonna lie) im goods in coding. Most of dak Kos aku x suka subjek ni. asal assestment je, mesti sume sebok nak copy jawapan dari achievers. :)
kesimpulannya, kos ni paling gempak kat Teksha . Mungkin sebab budak2 die hot kot. bluek! c(:

PHOTOGRAPHY
sampai ke pertengahan tahun aku di Teksha [Form 4PK]
aku mula berminat dengan fotografi. Entah la apa yang membuatkan aku minat dengan fotografi ni. For sure, remaja zaman sekarang suka bermain dengan camera. banyak pose untuk myspace,friendster,facebook ,etc.
sampai ke pertengahan tahun tu, aku baru kenal tentang cara mengambil gmbr yang baik. sama ada whoring a camera or snapped by someone. yeah, terus terang. aku dulu suka amek gambar yang entah pape. dalam erti kata yang lain, Skema
minat aku maken mendalam terhadap photography pada hmpir ke hujung taun persekolahan. pada masa yang sama. aku masih bingung. mana satu yang lebih sesuai dengan citarasa aku. sama ada menjadi penangkap gmbr atau di tangkap oleh camera.
aku juga mula mengenali camera DSLR yang di idam2kan oleh remaja yang tergila2 dengan fotografi.
aku teringin menjadi photographer, tetapi buat masa sekarang aku belum memiliki DSLR sendiri.
belum ada rezeki, mungkin akan datang :)
aku juga sering bermain dengan photoshop .
asal masuk lab, x lain x bukan. mesti maen photoshop.
sampai member2 klas aku pun terikot maen photoshop. yeah, mmg ramai yang cakap photoshop ni agak rumit nak gune.
tapi kalo da pandai gune, sure anda akan ketagih. tahun ni [2009] aku cuba masuk kelab fotografi skolah, eventhough aku dari kelab lain, aku just berhijrah ke kelab fotografi ni & x sangka jadi Pengerusi pulak. [agak poyo] haha! plan aku lepas SPM mungkin nak amek dlm bidang art & design. untuk computer programming tu biar setakat sampai ke sekolah menengah je la. minat aku lebih kepada seni :)

p/s ; jangan amek kos yang langsung x minat or saja2 nak ikot member.

1 comment:

  1. tol2 blajar pe yg kte minat
    he3!

    bagus lah dah tau pe yg ril minat skrg
    so just go for it...
    he3!

    btw minat ril dgn abg same lah ehehe
    plus abg suke movie editing n maker...
    berangan nk ader produksi filem sendiri
    =p

    ReplyDelete