Pengalaman di Tanah Aina Farrah Soraya Eco Resort

Dari Putrajaya, kita terus gerak ke Pahang pula. 
Inilah sambungan cerita #MyEcoFamTrip2016.

Sebelum kami semua mulakan perjalanan ke Pahang, tour guide dah pesan awal-awal "Do or post whatever things that you intend to because there will be a very limited Internet coverage once we approach there."

Aku tak berapa nak ambil serius dengan apa yang disampaikan oleh tour guide sebab aku percaya bahawa Celcom mampu memberikan aku sambungan Internet yang terbaik (cukuplah berangan). Bila sampai kat sana, terus menyesal sebab tak dengar kata tour guide tadi. 

Tapi tak apa, inilah masa yang terbaik untuk aku detach diri daripada dunia alam maya dan reconnect dengan alam semula jadi. Inilah peluangnya!


Tarikan Pelancongan di Putrajaya - Taman Botani Putrajaya dan Fantasy Rainforest

Bicara mengenai Putrajaya, ramai, termasuklah aku, yang selalu ingat bahawa wilayah persekutuan ini hanyalah tentang bandar  untuk kerajaan. Typically, orang akan beranggapan seperti begitu hinggalah mereka datang ke Putrajaya dan meneroka beberapa tarikan menarik yang ada di bandar yang semakin membangun ini. 

Itulah yang aku lalui sepanjang trip #MyEcoFamTrip2016 iaitu media familiarisation trip, anjuran Tourism Malaysia yang bertujuan untuk meneroka beberapa tarikan berkonsepkan eco-tourism yang terdapat di Pahang dan juga Putrajaya. 

Mengapa hanya dua destinasi ini? Mungkin mereka ada sebab tersendiri, tak apa kerana yang penting selepas ni aku bakal sajikan beberapa cerita menarik (harap-harap menarik la) untuk korang mengenai trip ini. 


LEGOLAND Malaysia Resort, destinasi percutian buat peminat LEGO dan Star Wars sepanjang Mei!


"May the force be with you"

Berikut merupakan ayat yang bakal menjadi sebutan orang ramai khususnya peminat LEGO dan Star Wars. Mei merupakan bulan yang dinanti-nantikan oleh LEGOLAND Malaysia Resort dan juga The LEGO Group kerana akan ada beberapa aktiviti menarik bakal berlangsung di sini, sepanjang bulan ini.

Jom tengok Goa Putri dan cuba water rafting di Selatan Sumatera

Mengembara selalunya memberi kita ruang untuk mempelajari budaya orang lain, menyaksikan keindahan ciptaanNya dan mengenali diri sendiri. Definisi mengembara ini subjektif kerana ianya bergantung kepada pandangan setiap individu. 

Bagi aku, mengembara ke tempat orang memberi peluang kepada aku untuk melihat betapa indah ciptaan Tuhan, sekali gus belajar menghargai setiap insan yang hadir dalam hidup aku walaupun hanya untuk seketika. Semua itu aku perolehi masa trip #PesonaSriWijaya, pada bulan lepas. 


"Travelling is not merely destination, it is also about the people who you travel with."

Tidak dapat dinafikan, aku sangatlah setuju dengan kenyataan di atas. Mungkin orang boleh kata "Ala, dekat Indonesia je. Selatan Sumatera pula tu. Apa la sangat!" Tapi aku bersyukur sangat sebab dapat mengenali semua individu yang terlibat dalam trip ini. Tak tipu, mereka memang masuk air. Bhahaha! 

[VIDEO] Pesona SriWijaya - Goa Putri & Muara Enim

Halo semua! 
Hope korang dalam keadaan sihat sejahtera. Aduh, tak sangka dah masuk dua bulan lebih aku buat latihan industri. Tidak dapat dinafikan memang kerja tu ada saja kena buat, tapi tak apa. Yang penting buat kerja yang kita minat kan? Orang kata, buatlah sesuatu yang kita minat, pasti kurang rasa penat atau stress. 

Akhirnya, dapat juga kemaskini blog ni dengan entri yang tak seberapa ni. Sebenarnya banyak lagi nak kongsi, tak apa. Kalau umur ni masih panjang, pasti akan dikongsi semuanya. InsyaAllah. 


Air mataku menitis ketika melihat Gerhana Matahari Penuh di Palembang


MENAKJUBKAN!
Itulah perkataan yang terucap dari bibir pada saat aku melihat hari yang sudah siang tiba-tiba menjadi gelap seketika (sekitar 1 minit 52 saat). Tidak pernah, selama ini, aku mempunyai pengalaman seperti ini sehinggalah aku berpeluang untuk berkunjung ke Palembang, Selatan Sumatera, Indonesia untuk menyaksikan Gerhana Matahari Total (Total Solar Eclipse).